ŚWIATOWY  DZIEŃ  ZDROWIA  2015r.

 

Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Tematem przewodnim w tym roku jest Bezpieczeństwo Żywności. Ma on na celu zachęcanie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny. Jest to również okazja do przypomnienia i podkreślenia roli, jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół". Informacje i materiały przygotowane przez Światową Organizacje Zdrowia są dostępne na stronie WHO - linki poniżej.

http://www.who.un.org.pl/

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/event/en/

http://rejestrzp.gis.gov.pl/index.php/przegladaj/2015

http://www.eufic.org/article/pl/1/1/artid/zalecenia-dotyczace-bezpieczenstwa-zywnosci-podrozujacych/

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Instytut żywności i żywienia
Monitoring Jakości Sanitarnej Wody
Instytut Medycyny Pracy
Ministerstwo Zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu ul. Krakowska 51
45-018 Opole
tel.:77 44-28-500 fax: 77 44-28-505 email:sekretariat@psseopole.pl czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-15:05