Do głównych zadań Oddziału Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należą:  

  1. Nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego.
  2. Nadzór sanitarny nad warunkami produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
  3. Analiza jakości zdrowotnej żywności, żywienia i przedmiotów użytku.
  4. Nadzór nad higieną procesów technologicznych.
  5. Udział  w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo - żywieniowych.
  6. Udział w działalności profilaktycznej oraz zwalczaniu ognisk zachorowań na choroby zakaźne, w tym zatruć pokarmowych.
  7. Uczestniczenie w realizacji programu ochrony środowiska i pracach monitorowanych w zakresie skażenia żywności oraz jakości zdrowotne przedmiotów użytku.
  8. Wydawanie decyzji na prowadzenie działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością oraz transportu.
  9. Współudział w szerzeniu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku.
  10. Rozpatrywanie wniosków oraz interwencji w zakresie działu.  
  11. Prowadzenie bazy danych o podmiotach zajmujących się produkcją i obrotem żywnością.
  12. Prowadzenie ewidencji obiektów żywieniowo - żywnościowych  funkcjonujących na obszarze działania Powiatowej Stacji w Opolu
  13. Udział w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Produktach Niebezpiecznych (RASFF).
  14. Pobór próbek żywnościowych i przedmiotów użytku do badania w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
  15. Nadzór nad realizacją zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej oraz HACCP.
  16. Prowadzenie szkoleń i instruktaży dla pracowników powiatowych stacji sanitarno - epidemiologicznych.
  17. Sporządzanie  oceny jadłospisów, sposobów żywienia  grup ludności.
  18. Kontrola jakości zdrowotnej żywności z importu, pobieranie próbek żywności do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych.
  19. Nadzór sanitarny w sytuacjach zagrożeń nadzwyczajnych i klęsk żywiołowych.
  20. Doskonalenie systemu zarządzania jakością.
  21. Wykonywanie prac problemowych wynikających  z potrzeb własnych i zleconych prze Instytut Żywności i Żywienia oraz Państwowy Zakład Higieny  

Aby zwiększyć skuteczność naszych działań w celu ochrony zdrowia konsumenta i zapewnienia wysokiej jakości produktów i środków spożywczych współpracujemy z:

  • Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną
  • Strażą Miejską
  • Jednostkami Samorządowymi, Fundacjami, Prasą
  • Komórkami Organizacyjnymi PIS
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Instytut żywności i żywienia
Monitoring Jakości Sanitarnej Wody
Instytut Medycyny Pracy
Ministerstwo Zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu ul. Krakowska 51
45-018 Opole
tel.:77 44-28-500 fax: 77 44-28-505 email:sekretariat@psseopole.pl czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-15:05